اهمیت مدیریت مالی
امروزه تامین نیازهای مالی و اموری که به آن مرتبط می شود از جمله مهم ترین و البته ضروری ترین الزامات و مهارت هایی است که بایستی در دنیای رقابتی امروز در کسب و کارهای مختلف مورد بررسی قرار بگیرد. در واقع می توان گفت که در یک سازمان تمامی فعالیت ها به گونه ای با امور مالی مرتبط است و چنانچه یک شرکت و یا ارگان از نظر مالی در مضیقه قرار بگیرد و با مشکلاتی مواجه شود حیات کلی سازمان در معرض خطر قرار خواهد گرفت، از این رو در این مقاله سعی کرده ایم که به توضیح مختصری در خصوص مفاهیم مرتبط با مدیریت مالی پرداخته و همچنین به مزایا و اهمیت این علم در جوامع امروزی بپردازیم.
تعریف مدیریت مالی
چنانچه بخواهیم برای این مفهوم یک تعریف کاملا علمی بیان کنیم باید بگوییم که مدیریت مالی در واقع برنامه ریزی، هدایت، سازماندهی و کنترل تمامی فعالیت های مرتبط با امور مالی همچون تامین بودجه و البته استفاده از وجوه شرکت می باشد، علاوه بر این دیگر تعریفی که میتوان برای مدیریت مالی ارائه کرد این است که این واحد بایستی که تمامی اصول مدیریت عمومی در منابع مالی شرکت را اعمال کند. مدیریت مالی را میتوان به گونهای در به کارگیری اصول و همچنین مفاهیم اقتصادی دانست که برای حل مسئله و تصمیم گیری از آن استفاده می شود، به بیان ساده تر مدیریت مالی همان اقتصاد کاربردی می باشد که بایستی با به کارگیری مبانی و همچنین مفاهیم اقتصاد خرد و کلان و دیگر مسائل مرتبط با اقتصاد در مدیریت امور مالی یک کسب و کار صورت پذیرد.
مدیریت مالی در واقع دانشی تحلیلی و مبتنی بر اصول اقتصادی بوده که از داده های مالی و همچنین اطلاعات حسابداری برای تصمیمگیری استفاده می شود و همچنین هدف اصلی از این علم استفاده بهینه از دارایی های مالی و همچنین افزایش بهره وری سرمایه گذاری در یک شرکت و یا کسب و کار می باشد این علم دائماً در حال تغییر بوده و دارای چشم انداز جهانی می باشد. همان طور که گفتیم این علم دستخوش تغییرات بسیار زیادی شده است اما آنچه چه به عنوان ویژگی های مهم این تکامل شناخته می شود به شرح زیر می باشد:
- این علم از شاخه های علم مدیریت شناخته می شود
- امور مالی در حال حاضر به کمک ابزارها و همچنین روش های تجزیه و تحلیل داده ها بر تصمیم گیری مالی استوار می باشد.
- سرعت رشد این علم به گونه ای بوده که هم اکنون مدیریت مالی راه گشای مدیران شرکتها در خصوص مسائل و چالش های جدید در حوزه اقتصادی می باشد.
در مدیریت مالی یک سازمان همواره تصمیماتی در خصوص بهره برداری از منابع مالی که شامل داراییهای مالی شرکت و یا منابع مالی خارجی می باشد، کنترل جریان نقدینگی و استراتژی های مرتبط با سرمایه گذاری اتخاذ میشود.
از این رو مهمترین اجزای مدیریت مالی یک کسب و کار را می توان در تصمیمات سرمایه گذاری، تصمیمات مالی و تصمیمگیری در مورد تقسیم سود دانست.
معمولاً در حیطه سرمایه گذاری تصمیمات حول محور سرمایه گذاری در دارایی های ثابت و اختصاص بودجه به دارایی های مختلف می باشد، البته سرمایه در گردش نیز در این واحد مورد بررسی واقع می شود. مدیریت مالی نیز شامل بررسی افزایش بودجه از طریق منابع مختلف می باشد، در این خصوص باید به شاخص هایی همچون نوع منبع، تامین مالی، هزینه ها و بازگشت سرمایه توجه ویژهای شود. مدیر مالی بایستی که نسبت به توزیع سود خالص تصمیم گیری درستی کند. در واقع سود خالص به دو بخش تقسیم می شود: سود سهامداران و سود متعارف. به منظور تصمیم گیری در خصوص تعیین سود سهام دارن بایستی که میزان سود و همچنین چگونگی توزیع آن مورد بررسی قرار بگیرد و در خصوص سود متعارف نیز مبلغ سود خالص مشخص می شود، که این امر کاملاً بسته به برنامههای توسعه و همچنین تغییرات ساختاری سازمان است.
اهداف مدیریت مالی چیست؟
به طور کلی هدف از مدیریت مالی یک مجموعه به تامین و همچنین کنترل منابع مالی یک کسب و کار بر می گردد و از این رو اهداف مدیریت مالی را می توان در احساس اطمینان در عرضه مناسب و منظم منابع مالی معتبر در نظر گرفت، همچنین اطمینان از کسب سود کافی برای سهام داران که در نهایت همگی به ظرفیت درآمد و انتظارات سهامداران و همچنین قیمت سهام در بازار بستگی دارد. از طرفی با استفاده از مدیریت مالی می توان از استفاده بهینه از منابع مالی اطمینان پیدا کرد و اما مسئله ای که از اهمیت بالایی برخوردار است این است که بعد از تامین و اختصاص بودجه بایستی که بر هزینه ها نظارت کافی وجود داشته باشد.
و اما مدیران مالی در تلاش هستند که از امنیت سرمایه گذاری اطمینان کامل به دست آورند و از این رو بایستی که با توجه به نرخ بازگشت مناسب سرمایه در این مورد تصمیم گیری کنند. از طرفی مدیران مالی بایستی با دنبال کردن یک برنامه ریزی صحیح، ساختاری دقیق از سرمایه، از طریق ارائه یک ترکیب منصفانه از سرمایه و برقراری تعادل بین سرمایه های موجود و مجموعه بدهی ها در راستای حفظ منابع مالی شرکت حرکت کنند. اهمیت حضور افرادی که در این رشته تحصیل کردند و یا با شرکت در دوره های مدیریت مالی مهارت های خود را در این زمینه تقویت کردند در یک مجموعه بسیار ملموس می باشد.
مدیران مالی بایستی مهارت کافی در تصمیم گیری های مختلفی که در حوزه امور مالی شرکت می باشد را داشته باشند. با توجه به تاثیر گذار بودن برخی از این تصمیمات در جوانب مختلف کار، تصمیماتی که برای مدیریت تعارض و همچنین همراستایی با استراتژی های کلان شرکت به صورت نهایی گرفته می شود بایستی که با هماهنگی مدیران ارشد صورت پذیرد و اما در ادامه به مهمترین وظایفی که مدیران مالی شرکت ها بایستی به آن عمل کنند اشاره کرده ایم:
مدیران مالی بایستی بتوانند که به صورت دقیق و جامع تمامی نیازمندی های سرمایه شرکت را برآورد کنند، این مسئله در واقع به هزینههای پیشبینیشده، برنامه های توسعه آینده و همچنین سیاستهای مربوط به آن و کسب سود بستگی دارد. پیش بینی ها و تخمین ها بایستی به گونه ای باشد که ظرفیت درآمد شرکت را افزایش دهد.
همچنین یک مدیر مالی بایستی بتواند که منابع بودجه را به درستی انتخاب کند. با توجه به اینکه یک شرکت برای دریافت بودجه اضافی گزینه ها و روش های متعددی پیش رو خواهد داشت که هر کدام از آنها مزایا و معایبی به همراه خواهد داشت که ارزیابی آنها و انتخاب بهترین روش بر عهده مدیر مالی یک مجموعه می باشد. از جمله منابع تامین بودجه میتوان به صدور سهام و اوراق قرضه، سپرده های عمومی به شکل اوراق قرضه و وام های گرفته شده از سوی بانکها و موسسات مالی اشاره کرد.
از طرفی یک مدیر مالی باید بتواند که برای اختصاص وجه به شرکتهای سودآور تصمیمگیری کند تا بتواند سطح حداقلی از امنیت در سرمایه گذاری ایجاد شود در این صورت است که سرمایه نیز متناسب با امنیت سرمایه گذاری افزایش پیدا خواهد کرد. مدیریت پول نقد و همچنین تعیین سود بر عهده مدیر مالی می باشد. چنین شخصی بایستی بتواند که تمامی تصمیماتی که به مدیریت و کنترل جریان نقدینگی شرکت می باشد را اتخاذ نماید. از پول نقد به منظور پرداخت دستمزد و حقوق کارکنان، پرداخت قبوض برق و آب، پرداخت بدهی های فعلی، نگهداری سهام کافی و خرید مواد اولیه استفاده می شود.
مدیر مالی علاوه بر این که بایستی برای استفاده از وجوه، برنامه ریزی مشخص داشته باشد بایستی که کنترل امور مالی را نیز در دست بگیرد. به این منظور میتوان به استفاده از تکنیک هایی همچون تجزیه و تحلیل و کنترل هزینه و سود و پیش بینی مالی اشاره کرد. بنابراین با توجه به این که سلامتی مالی یک سازمان بسیار مهم تلقی می شود واحدی با نام واحد مالی در شرکت ها شکل گرفته که بتواند با حفظ نقدینگی سازمان آن را به هدف نهایی اش که همان افزایش سود و سرمایه می باشد برساند.
در واقع مدیران مالی بایستی بدانند که چگونه می شود بودجه یک سازمان را افزایش داد و از آن به طریق صحیح استفاده کرد و با تصمیم گیری های درست در حیطه مالی، روند سود دهی را بهبود بخشیده و ارزش شرکت را افزایش دهند. از طرفی با افزایش پس اندازها کمک شایانی به سازمان ها کنند. در واقع مدیران مالی بایستی که پیامدهای احتمالی تصمیم گیری درخصوص کسب سود نقدینگی و همچنین وضعیت مالی شرکت را مد نظر گرفته و بهترین مسیر را برای بقای یک سازمان در نظر بگیرند.
حال که با مسئولیت های خطیر واحد مالی آشنا شدید متوجه ضرورت این رشته شدید. در صورتی که سازمانی در امور مالی با مشکل مواجه شود کل بقای یک سازمان در معرض خطر قرار می گیرد به همین دلیل تمامی سازمان ها چه دولتی و چه خصوصی به منظور انجام فعالیت ها و رسیدن به اهداف خود به مدیرانی نیازمندند که بتوانند تمامی فعالیتهای مالی و دارایی های یک شرکت را تحت پوشش و بررسی قرار دهند و در تمامی لحظات با اشراف بر کل دارایی های یک شرکت، تصمیمات لازم را بگیرند.
اما خبر خوب این است که موسسه آموزش عالی فن پردازان اقدام به برگزاری دوره مدیریت مالی کرده است، با توجه به اینکه تمامی افرادی که دارای حساب مالی می باشند بایستی که مدرک معتبری در حیطه مدیریت مالی و حسابداری داشته باشند به تمامی متقاضیان این علم توصیه می گردد که با شرکت در دوره های فن پردازان آینده خود را تضمین کنند و با دریافت مدارک معتبری که در پایان هر دوره به شرکت کنندگان ارائه می شود شانس ورود شان را به بازار کار افزایش دهند.
این موسسه با مجوز رسمی از وزارت علوم فناوری و تحقیقات دوره های مدیریت مالی را برگزار کرده و در پایان دوره مدرک ای مورد تایید وزارت علوم فناوری و تحقیقات به دانشپذیران اعطا می کند، لذا شرکت در این دوره های مدیریتی به تمامی متقاضیانی که می خواهند در آینده در این حرفه مشغول به کار شوند توصیه می شود.