ضرورت آشنایی با روانشناسی کودک
ضرورت روانشناسي کودک
معرفي علم روانشناسي
روانشناسي ، علم مطالعه ، بررسي و تجزيه و تحليل ذهن و ر فتارهاي کليه موجودات زنده و به خصوص انسان ها به صورت علمي است . علم روانشناسي علمي است که با مطالعه و بررسي ريشه رفتارهاي انسان به پيش بيني رفتارهاي احتمالي و پيشگيري از برزو رفتارهاي سو دربطن اجتماع کمک مي کند .
دانش روانشناسي دانشي است که مي تواند در کليه ابعاد زندگي بشر تاثيرات قابل توجه و مثبتي زيادي به همراه داشته باشد .
دانش روانشناسي عليرغم پيشينه بسيار کهن و قديمي خود در بين رشته هاي علوم انساني دانشي به نسبت جديد و مدرن به شمار مي آيد .دانش روانشناسي که داراي زير شاخه هاي و گرايش هاي بسيار مختلف و متنوع است تلاش مي کند با ريشه يابي رفتار انسان ها الگوهايي رفتاري آن ها را تصحيح کند و در بعضي موارد با پيش بيني برخي احتمالات از بروز و به وقوع پيوستن برخي وقايع ناگوار با تبعات ناخوشايند انساني وسيع پيشگيري کند .
مهمترين و اصلي ترين هدف دانش روانشناسي کمک کرد در راستاي بهبود کيفيت زندگي انسان ها در کليه دوره هاي زندگي و ابعاد مختلف زندگي است .در ادامه به اصلي ترين اهداف اين علم اشاره خواهيم کرد . اهداف اصلي علم روانشناسي شامل توصيف رفتار ، توضيح ، پيش بيني کردن رفتارهاي احتمالي ، کنترل اوضاع و احوال و در نهايت بهبود بخشيدن کلي اوضاع و احوال مي شود .
تاريخچه روانشناسي
ريشه و اصل علم روانشناسي به سرزميني باستاني يونان بر ميگردد. تا سال 1879 ميلادي دانش روانشناسي زير مجموعه اي از علم فلسفه محسوب مي شد تا زماني که درکشورهاي آلمان و آمريکا با عنوان يک دانش مستقل معرفي شد و مورد بررسي و مطالعه قرار گرفت. روانشناسي با علومي از قبيل فلسفه، جامعهشناسي، فيزيولوژي، عصب شناسي و به طور کلي زير مجموعه هاي علوم انساني ارتباطي بسيار تنگاتنگ دارد .
کلمه روانشناسي يا سايکولوژي ، مانند بسياري از اطلاعات مربوط به حوزه روانشناختي ريشهاي يوناني داشته و از دو کلمه " "psyche" به معني روح ، روان و ذهن و "logos" " به مفهوم شناخت ، مطالع و بعضا بررسي تشکيل شده است که معني تحتاللفظي آن، مطالعه نفس و شناخت نفس ميباشد. اين واژه بريا نخستين بار توسط فيليپ ملانکتون * ( Philip Melanchthon) )در سال 1497 ميلادي به دنيا معرفي شد.
ضرورت آشنايي با علم روانشناسي
همانطور که اشاره کرديم روان شناسي علم مطالعه رفتار افراد ، توجه و بررسي دلايل بروز اين رفتارها ، ريشه ها ي ذهني آن و تجزيه و تحليل آن است . علم روانشناسي از طريق اصلاح ذهن انسان در پي دسترسي به اصلاح رفتار و عملکرد هاي آنان است و از همين روعلم روانشناسي مي تواند در بهبود کيفيت کليه ابعاد زندگي افراد در همه دوران زندگي تاثيراتي مثبت به سزايي داشته باشد .
آشنايي با اصول و مباني دانش روانشناسي مي تواند از بروز بسيار مشکلات و حوادث ساده با عواقب زياد در زندگي افراد پيشگيري به عمل آورد .
از طرف ديگر همانطور که همه با عبارت پيشگيري بهتراست آشنايي داريد و به صحت آن نيز اعتقاد داريد ، ايمن ترين و مقرون به صرفه ترين راه پيشگيري از بروز علائم و نشانه اي بيماري است و با توجه به اين که علم روانشناسي علم پيشگيري از بروز بسياري از مشکلات است به طور حتم يکي از ايمن ترين و مقرون به صرفه ترين راه ها به شمار مي آيد . از اين رو اين علم از اهميت دو چنداني برخوردار است .
معرفي شاخه هاي علم روانشناسي
همانطور که پيشتر هم اشاره کرديم دانش روانشناسي بسيار گسترده و وسيع است و داراي شاخه هاي بسيا متنوع . در ادامه به معرفي شاخه هاي مختلف علم روانشناسي خواهيم پرداخت .
روانشناسي عمومي
روانشناسي باليني
روانشناسي صنعتي
روانشناسي تربيتي
روانشناسي آموزشي
روانشناسي کودکان استثنايي
روانشناسي جرم
روانشناسي خانواده
روانشناسي کودک
متقاضيان تحصيل در رشته روانشناسي مي توانند بعد از شرکت در دوره هاي آموزشي روانشناسي عمومي که پايه و اساس اين علم به شمار مي رود و کسب موفقيت در اتمام اين دوره با توجه به سلايق ، علايق و روحيات خود در هر يک از گرايش هاي ذکر شده به ادامه تحصيل بپردازند .
روانشناسي کودک
يکي از مهمترين ، پرکاربردترين و موثرترين شاخه ها علم روانشناسي ، روانشناسي کودک است . روانشناسي کودک و به بررسي روند رشد عاطفي ، رشد اخلاقي و رشد اجتماعي کودک به موازات رشد جسماني او مي پردازد.
دوران کودکي دوران پايه گذاري رشد و شکل گيري شخصيت کودکان محسوب مي شود و به همين جهت در شکل گيري شخصيت و آينده افراد تاثيرات چشمگير قابل توجهي دارد . برخورداري از مشاوره متخصصان روانشناسي کودک در سنين اوليه رشد و شکل گيري شخصيت او مي تواند افزايش چشمگير توانمديهاي شخصي افراد در مواجه با مشکلات و سختي هاي احتمالي زندگي را به دنبال داشته باشد .
در ادامه بحث به برخي از کيس هايي که مراجعه والدين به همراه کودکان خود به روانشناس الزامي است اشاره خواهيم کرد .
در زمان ورود يک عضو جديد به خانواده ( تولد فرزند جديد ، اضافه شدن پدر بزرگ و مادر بزرگ به جمع خانواده )
در آستانه دوران بلوغ
در آستانه برقراري ارتباطات صميمي و عاطفي
در زمان از دست دادن يکي از اعضاي خانواده و يا بستگان درجه اول
در صورت عدم توانايي در برقراري ارتباط با گروه همسالان
در صورت وجود وابستگي بيش از حد به والدين
در صورت مشاهده اختلالات رفتاري
و بسياري موارد ديگر که با کمک جلسات روانشناسي و استفاد از توصيه هاي تخصصي و تجربي متخصصان روانشناسي کودک و نوجوان به سادگي بر طرف خواهد شد .
ضرورت روانشناسی کودک
از آن جا که در دوران کودکي علاوه بررشد جسماني ، شخصيت افراد نيز شکل گرفته و تثبيت مي شود بنابراين اين دوران را مي توان سنگ بناي شکل گيري شخصيت افراد به حساب آورد . از اين رو عدم توجه به مشکلات و اختلالات در اين دوران مي تواند خسارات جبران ناپذيري در سال هاي آينده به دنبال داشته باشد و از سوي ديگرتوجه ، رسيدگي و درمان مشکلات در مراحل اوليه مي تواند منجر بخ کسب موفقيت هاي بسيار در آينده افراد شود .
دوره هاي آموزشي روانشناسي کودک
تحصيل در رشته روانشناسي کودک نياز به گذراندن پيشنياز روانشناسي عمومي و يا روانشناسي مقدماتي دارد . رشته روانشناسي کودک را مي تواند به صورت آکادميک در مراکز دانشگاهي ادامه داد و يا در مراکز معتبر آموزشي به تحصيل و فراگيري شاخه روانشناسي کودک پرداخت .
از آنجا که آشنايي با اصول و مباني روانشناسي و به خصوص روانشناسي کودک در پروسه تربيت فرزندان بسيار تاثير گذار و مفيد است ، تحصيل در اين رشته علاوه بر ايجاد شرايط ورود به بازار کار مي تواند در زندگي شخصي و خانواده گي افراد نيز تاثيرات مثبت چشمگيربسيار زيادي داشته باشد .
با توجه به استقبال بسيار چشمگير علاقه مندان در سال هاي اخير از دوره هاي آموزشي روانشناسي کودک علاوه بر مراکز دانشگاهي برخي از مراکز آموزشي معتبر در راستاي پاسخگويي به نياز متقاضيان و علاقه مندان اقدام به برگزاري دوره هاي آموزشي روانشناسي کودک کرده اند .
يکي از اين مراکز معتبر آموزشي مرکز آموزش مجازي فن پردازان است . فراگيران پس از گذراندن دوره هاي آموزش روانشناسي کودک و نوجوان در مرکز آموزش مجازي فن پردازان علاوه بر کسب دانش ، مهارت ، توانايي و قابلت هاي مورد نياز براي ورود به اين عرصه موفق به اخذ مدرک روانشناسي کودک و نوجوان نيز خواهند شد .
لازم به ذکر است کليه مدارک ارائه شده از سوي مرکز آموزش مجازي فن پردازان مورد تائيد سازمان علوم تحقيقات و فن آوري مي باشد و مدرک روانشناسي کودک نيز از اين قاعده مستثني نبوده . بنابراين فراگيران در انتهاي دوره موفق به اخذ مدرک روانشناسي کودک مورد تائيد سازمان علوم تحقيقات و فن آوري خواهند شد .
با توجه به تاثيرات به سزاي علم روانشناسي کودک و نوجوان در پروسه تربيت فرزندان که يکي از مهمترين مباحث در خانواده ها به شمار مي رود و همچنين ايجاد شرايط مساعد براي علاقه مندان ورود به بازار کار گذراندن دوره هاي آموزشي روانشناسي کودک و کسب گواهينامه روانشناسي کودک به کليه علاقه مندان به علم روانشناسي به شدت توصيه مي شود .