رشته معماری
رشته معماری
تعریف معماری
معماری، به معنای به کارگیری و استفاده از شیوه ها و سبک های خاص به منظور طراحی و ایجاد انواع ساختمان ها و نماها است. غالبا تکنیک هایی که برای معماری استفاده میشوند شامل انواع رویکردهای زیبایی شناسی برای ایجاد انواع فضاهای شهری و غیر شهری و سازه های مهندسی است. قابل ذکر است که اخیرا حیطه های معماری گسترش یافته و تسلط کامل به ان، مستلزم گذراندن دوره های معماری جدید است .
در کل، معماری دارای ظرافت های خاصی است و هنگامی که یک مهندس معمار تصمیم به ایجاد و ساخت یک سازه جدید میگیرد، باید فاکتورهای مهمی مانند شرایط اقلیمی، تئوری های علمی، مکان و موقعیت و البته دیدگاه های دیگر کارشناس ها، انواع تکنیک ها و نوع بنا را مد نظر داشته باشند. علاوه بر این، در اکثر مواقع، آنچه بر نوع معماری خاص یک سازه تاثیر مثبت و یا منفی میگذارد، نیاز و خواست انسان است.
سرفصل هایی که در این مقاله به تفضیل شرح داده میشوند شامل تعریف معماری، رشته معماری، آموزش معماری ، دوره معماری ، مدرک معماری، گواهینامه معماری ، معماری ایرانی، تکنیک های ارتباط بصری و سبک سازی در معماری هستند.
رشته معماری
رشته معماری، یکی از گرایش های رشته های هنر است که پذیرفته شدن در آن مستلزم گذراندن دوره های معماری و واحدهای تخصصی است. وظایفی که معمارها انجام میدهند شامل رسم نقشه های جدید معماری، محافظت و بازسازی ساختمان های قدیمی، ترکیب بندی جدید برای فضاها و انجام انواع محاسبات برای طراحی های خلاقانه نقشه های معماری انواع ساختمان ها است.
خوشبختانه بازارکار رشته معماری بسیار خوب و پررونق بوده و فارغ التحصیلان آن میتوانند در حیطه های مختلفی مانند طراحی انواع فضاهای شهری، مدیریت پروژه های معماری، اقلیم شناسی معماری، طراحی دکوراسیون های داخلی متفاوت و جدید و البته آموزش این رشته فعالیت داشته باشند.
آموزش معماری
معماری، یکی از حوزه های پرطرفداری است که بیشتر افرادی که روحیه هنری دارند از آن استقبال میکنند. علاوه براین، معماری حیطه بسیار رقابتب بوده و افرادی و معمارهایی میتوانند موفقیت کسب کرده و به نوعی در آن شاخص شوند که به دانش روز مجهز شده و اطلاعات کسب کرده را به دیگر افراد علاقمندان نیز انتقال دهند. همچنین، تسلط به اصول و تکنیک ها و نرم افزارهای طراحی و معماری و دریافت گواهینامه معماری ، میتواند به انتخاب فرصت های شغلی بهتر برای معماران و در نتیجه، کسب درآمد بیشتر کمک کند.
در راستای ارایه و توسعه این دانش کاربردی و عملی برای معماران با تجربه و دانش پذیران علاقمند ، مرکز آموزش فن پردازان، بسته های آموزشی را برای دوره آموزش معماری معرفی کرده است. دوره معماری به دانش پذیران علاقمند کمک میکند تا به طور عملی با انواع فضاها و سبک های معماری و عوامل موثر بر آن اشنایی پیدا کرده و تجارب مفیدی را برای بازسازی بافت و نمای ساختمان به دست آورند.
علاوه بر این، در پایان دوره، به دانش پذیرانی که در آزمون آنلاین دوره نمره حد نصاب کسب کنند، مدرک معماری اعطا میشود. قابل ذکر است که این مدرک مور تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و در همه موقعیت های شغلی و دولتی قابل استناد است و البته برای مهاجرت به کشورهای همسایه نیز مفید خواهد بود.
معماری ایرانی
معماری ایرانی، دارای پیشینه بسیار قدیمی بوده و البته سبک آن نیز با سبک های فعلی و حاضر کمی متفاوت است. در معماری ایران، بیشتر به باغچه ها، شبستان ها، هشتی ها، طاق ها، گنبدها ، حیاط ها و ... توجه میشده و به نوعی جز منطق معماری محسوب میشده است.
علاوه براین، این معماری بسیار خاص و منحصر به فرد بوده و از جمله ویژگی های ان، به کارگیری مکان های هندسی غیر همگن بوده و اشکال مورد استفاده در ساختمان ها بیشتر بیضی شکل هستند. از این جهت، ترکیب و شکل ظاهری ساختمان گذشته بسیار متفاوت و متنوع بوده و بیش از معماری جدید، مورد توجه ناظران و هنرمندان این حیطه بوده است. در کل ، افراد و معمارهایی میتوانند تفاوت سبک معماری ایرانی را با دیگر سبک ها تشخیص دهند که، در این حوزه تخصص کافی داشته و دوره های معماری را پشت سر گذاشته باشند.
تکنیک های ارتباط بصری
تکنیک های ارتباط بصری، جز تکنیک های معماری هستند که طراح برای توضیح و بیان محتوای معماری از آن بهره میبرد. نکته جالب در این تکنیک ها این است که، این تکنیک ها به صورت دوتایی و مخالف یکدیگر هستند. به عنوان مثال، مفهوم ناپایداری در برابر تعادل توضیح داده شده است.
مفهوم تعادل اینطور تعریف شده که، بر اداراک انسان تاثیر گذاشته و بعد از کنتراست، مهم ترین تکنیک بصری محسوب میشود. در نقطه مقابل، ناپایداری به نوعی عدم تعادل بوده و مفهوم حرکت و بیقراری را القا میکند. تمام این تکنیک های بصری موجب میشوند تا در کل، بافت هایی شکل بگیرند که متقارن بوده و نظر بینندگان را جلب کند. البته، امکان دارد که تکنیک های به کار گرفته شده در دو ساختمان با هم تفاوت داشته و در نتیجه، بافت و ساختار متفاوتی نیز داشته باشند.
سبک سازی در معماری
هنگامی که ساختارهای انوع ساختمان ها و بناها با هم مقایسه شوند میتوان به سبک یک معماری و یا ساختمان پی برد. با این حال، امکان دارد که این سبک ها از نظر روش ساخت بنا ، نوع مصالح ساختمانی، بنا و ویژگی های منطقه ای با هم تفاوت چشمگیری داشته باشند. قابل ذکر است که این تغییر سبک ها در طول زمان اتفاق افتاده و تا حدودی به عواملی مانند پیشرفت تکنولوژی، باورها، مد و خلق ایده های جدید وابسته بوده است.
در توضیح سبك سازی در معماری میتوان اینطور گفت که سبک سازی، با طرافت و دقیق در درون جامعه شکل گرفته و نتیجه و حاصل تفکر و ایده معماران بزرگ و صاحب سبک بوده است. علاوه بر این، ایده ای که در اینجا وجود دارد این است که ، این سبک سازی حاصل اصلاح یا ایجاد تغییر کلی در سبک های اولیه و شاید مخالفت با سبک های غیر متعارف بوده باشد.
علی رغم اینکه، برخی از طرح ها و ترکیب بندی ها قبلی معماری غیر اصولی بوده و به موقع اصلاح شده اند و برخی دیگر، همچنان باقی به قوت خود مانده و به سبک های دیگر نیز سرایت کرده اند اما، انواع سبک ها در گذر زمان به طرف مدرنیتیه متمایل شده اند. با این حال، معمارانی که با انواع سبک های معماری آشنایی داشته باشند، به راحتی میتوانند انواع سبک های قدیمی و مدرن و تفاوت آنها را تشخیص داده و برای انواع بافت فرسوده نیز ایده های سازنده ای ارایه کنند. علاوه بر این، نقش فرهنگ بر معماری غیر قابل انکار بوده و نباید از تاثیر محل و موقعیت محل نیز غافل شد.